Co warto wiedzieć o orzechach włoskich?

Orzechy włoskie postrzegane są za jedne z najzdrowszych spośród większości rodzajów orzechów. Zawierają one wiele składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Pomimo wysokiej kaloryczności, orzechy są zalecane nawet w dietach odchudzających. Orzechy włoskie są doskonałe dla pamięci i świadomości, a także mogą pomóc przy hemoroidach i poceniu się.

Jaka jest wartość odżywcza orzechów włoskich?

Orzechy włoskie mają wysoką wartość odżywczą. Posiadają one wiele związków związanych z zapewnieniem zdrowia i wszelkich funkcji organizmu. Orzechy włoskie to przede wszystkim sposób na pozyskanie tłuszczów roślinnych, a dokładniej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego dawkowania w codziennej diecie. W związku z tym orzechy włoskie są zazwyczaj kaloryczne, dostarczając około 650 kalorii na 100 gramów.

Ile i dlaczego powinniśmy jeść orzechów włoskich?

Dlatego orzechy powinny być spożywane w niewielkich ilościach, ale nigdy w nadmiarze, nawet podczas odchudzania. Zwłaszcza, że zawierają one również dużo białka, błonnika pokarmowego i wiele suplementów diety. Orzechy włoskie zawierają: witaminę E, wszelkie, witaminy z grupy B, kwas foliowy, fosfor, magnez, fosfor i cynk. Dzięki tym składnikom spożywanie orzechów włoskich ma zadowalający wpływ na procesy zachodzące w organizmie.

Właściwości prozdrowotne orzechów włoskich

Orzechy włoskie mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Łagodzą one dolegliwości jelitowe, ponieważ działają bakteriobójczo i grzybobójczo na mikroorganizmy wywołujące stany zapalne w żołądku. Mają również właściwości odtruwające. Orzechy włoskie mają właściwości garbnikowe i flawonoidowe, które mogą pomóc w leczeniu hemoroidów, są związkami przeciwzapalnymi, a także mogą zmniejszyć krwawienie w naczyniach krwionośnych. Ponieważ taniny są zazwyczaj substancjami antybakteryjnymi, wspomagają leczenie nadpotliwości.

Jak orzechy włoskie mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i nowotworów?

Regularne spożywanie orzechów włoskich może zapobiegać chorobom układu krążenia i nowotworom. To działanie orzechy włoskie zawdzięczają nienasyconym kwasom tłuszczowym. Kwasy i fitosterole zawarte w orzechach włoskich wpływają na poprawę ustalonych raportów lipidowych krwi. Obniżają one poziom tzw. złego cholesterolu, a dodatkowo zapobiegają tworzeniu się specyficznych zakrzepów krwi. Składniki zawarte w orzechach mają działanie rozszerzające naczynia krwionośne, a więc zmniejszają napięcie krwi.

 

Tagged , ,