Jakie są właściwości odżywcze orzechów włoskich?

To prawda, że pięć orzechów tzw. włoskich ma tyle samo kalorii co pączek, lecz z pewnością warto je wybrać. W przeciwieństwie do pustych kalorii, zyskamy tu zdrowe białko, jak również większość drogich i wartościowych tłuszczów. Kiedy nie jemy mięsa lub ryb, powinniśmy jeść te orzechy dla niezbędnego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Warto zatem czasami po nie sięgnąć.

Dlaczego orzechy włoskie są tak zdrowe?

Zawierają one wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą pomóc ograniczać poziom cholesterolu i mają właściwości przeciwzakrzepowe. Istnieją już trzy pokarmy, które spełniają codzienne dzienne zlecenie na kwasy tłuszczowe omega-3. Oprócz tego zawierają L-argininę, substancję, która przyczynia się do rozszerzenia naczyń wieńcowych. Dlatego konieczne jest zapobieganie zawałom serca. Zawarte w orzechach kwasy wzmacniają układ odpornościowy, a dodatkowo wiążą i neutralizują rakotwórcze substancje, które powodują raka. To, co zjadany, może być tzw. rdzeniem, ukrytym pod zewnętrzną powłoką. Orzechy włoskie (https://www.bee.pl/9232-orzechy-wloskie) zawierają 5% tłuszczu, a nawet dostarczają wysokiej jakości białka (10%), co wyjaśnia, dlaczego wegetarianie chętnie je jedzą.

Jak orzechy włoskie chronią układ krwionośny?

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole:

  • korzystnie wpływają na układ krążenia;
  • zniżają poziom złego cholesterolu;
  • działają zwykle przeciwzapalnie;
  • pomniejszają gęstość krwi i skłonność naczyń krwionośnych do zakrzepów.

W tym koenzym Q10, pomaga neutralizować cholesterol LDL, L-arginina działa ku poprawie krwi, dlatego ciśnienie krwi jest obniżone i ryzyko zawału serca jest dzięki orzechom zmniejszone.

Czy orzechy włoskie mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka?

Naukowcy wciąż prowadzą badania, ale wiadomo, że kwasy fenolowe i elagowe mają działanie przeciwnowotworowe, ponieważ wiążą i neutralizują czynniki rakotwórcze. Te dwa kwasy znajdują się tylko w orzechach włoskich.

Jak orzechy włoskie wpływają na mózg?

Orzechy włoskie są bogate w minerały, bardziej niż orzechy laskowe. Ponieważ duże ilości fosforu mogą całkowicie wpłynąć na pracę mózgu, stosowanie orzechów włoskich jest zalecane dla osób, które dużo się uczą. Jest to również dobry sposób na pozyskanie bardzo wielu cennych substancji. Orzechy są jednocześnie polecane kobietom w ciąży, bo kryją kwas foliowy, który jest konieczny do właściwego rozwijania się płodu. Tym samym orzechy włoskie są dla nas zdrowe i korzystne pod każdym względem.

 

Tagged , ,