Korzystne dla zdrowia orzechy włoskie

Choć na rynku można zauważyć wiele typów orzechów z innych krajów jak na przykład nerkowce, orzechy brazylijskie, to jednak BEE – orzechy włoskie coraz częściej lądują w koszyku konsumenta. Duża zawartość kwasu Omega 3 sprawia, że rosną one na popularności a osoby lubiące dbać o swoje zdrowie często umieszczają je w swojej codziennej diecie. Wystarczy ich garść dziennie, żeby móc mieć poziom najważniejszych składników, makro i mikroelementów na dobrym poziomie. Często są też dużo tańsze niż produkty sprowadzanie z innych krajów, dlatego ich kupowanie oznacza też nieco oszczędności w domowym budżecie. Mogą przydać się zarówno jako przekąska, jak również udoskonalą smak deserów czy dań obiadowych. Są one tak popularne, że bez problemu można na nie natrafić w każdym sklepie spożywczym. Ich obecność w sklepach ze zdrową żywnością również jest duża.

Czy nadają się one do diety każdego człowieka?

Orzechy pochodzące z dobrego źródła są w stanie dostarczyć witaminy i minerały. W ich składzie jest na przykład: witamina A, E, K, B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, sód. Orzechy włoskie to też duża zawartość białka i koenzymu Q10, który wspiera funkcjonowanie skóry, naczyń krwionośnych, reguluje cholesterol. Tak duża zawartość dobrych substancji wspiera organizm w walce z chorobami krążenia, jednocześnie działa profilaktycznie, nie dopuszcza do powstanie groźnych chorób. Obecne w nich minerały są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu. Mogą być ich dobrym źródłem zarówno dla osoby dorosłej, jak i dzieci, i młodzieży. Zawarty w orzechach kwas foliowy to cenny składnik przede wszystkim dla kobiet w ciąży, w tym wyjątkowym dla nich okresie powinny spożywać jego duże ilości. Osoby zmagające się z problemami skórnymi mogą wynieść wiele dobrego z regularnego spożywania tych bakalii.

Poprawa funkcjonowania układu pokarmowego


Układ pokarmowy każdego dnia jest narażony na niedogodności. Naturalne składniki diety mogą pozytywnie wpłynąć na jego działanie. Szczególnie wtedy, gdy tak jak orzechy włoskie, mają one działanie przeciwbakteryjne. Zwalczają między innymi dwa typu najpopularniejszych, bytujących w organizmie człowieka bakterii, gronkowców i paciorkowców. Udowodnione jest też ich działanie przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybiczne. Ich jedzenie to szansa na występowanie mniejszej ilości problemów z brzuchem, na przykład zaparć lub biegunek. Pozytywny wpływ na układ pokarmowy w krótkim czasie odbije się na działaniu układu odpornościowego. Choroby wirusowe będą występowały nie tak często.

 

Tagged , ,